DEPARTAMENTI I AMERIKAN LAVDËRON KOSOVËN NË LUFTIMIN E TERRORIZMIT

100

Departamenti i Shtetit i SHBA-së, ka publikuar raportin për luftimin e terrorizmit, ku thuhet se Kosova vazhdoi të luftojë kërcënimin e terrorizmit përmes bashkëpunimit të ngushtë me Shtetet e Bashkuara.

Në raport përmendet edhe shfuqizimi që Qeveria ia kishte bërë Zyrës së Koordinatorit Nacional për Parandalimin e Ekstremizmit të Dhunshëm dhe Luftimin e Terrorizmit, e cila ishte riaktivizuar nga Qeveria Hoti, në korrik të vitit të kaluar, e ku Agim Veliu ishte emëruar koordinator i saj.

“Kosova është anëtare e Koalicionit Global për të mposhtur ISIS-in. Qeveria e Kosovës është duke hartuar një strategji të re të kombinuar dhe plan veprimi për Kundër Terrorizmin (KT) dhe Kundër Ekstremizmit të Dhunshëm (CVE) deri në vitin 2025.

Zyra e Koordinatorit të CT/CVE u shfuqizua në shkurt. Në korrik, megjithatë, qeveria e re Hoti emëroi Ministrin e Brendshëm Agim Veliu si koordinator kombëtar CT/CVE”, thuhet në raport.

Po ashtu raporti përmend rastet kur Kosova ka ndjekur penalisht qytetarët e saj të cilët ishin bërë pjesë e ISIS-it dhe riatdhesimin e 106 qytetarëve nga zonat e luftës.

Raporti i plotë:

Vështrim i përgjithshëm: Kosova vazhdoi të luftojë kërcënimin e terrorizmit përmes bashkëpunimit të ngushtë me Shtetet e Bashkuara. Kosova është anëtare e Koalicionit Global për të mposhtur ISIS-in. Qeveria e Kosovës është duke hartuar një strategji të re të kombinuar dhe plan veprimi për Kundër Terrorizmin (KT) dhe Kundër Ekstremizmit të Dhunshëm (CVE) deri në vitin 2025.

Zyra e Koordinatorit të CT/CVE u shfuqizua në shkurt. Në korrik, megjithatë, qeveria e re Hoti emëroi Ministrin e Brendshëm Agim Veliu si koordinator kombëtar CT/CVE.

Kosova vazhdon të adresojë pasojat e riatdhesimit të 2019-ës të katër FTF-ve të dyshuar dhe 106 anëtarëve të familjes nga Siria, një nga riatdhesimet më të mëdha civile deri më tani nga zona e konfliktit. Të gjithë të rriturit janë ndjekur penalisht ose janë gjykuar ndryshe nga forcat e rendit dhe dy nga FTF-të meshkuj mbeten në burg. Gratë dhe fëmijët vazhdojnë të marrin ndihmë për riintegrim nëpërmjet programeve të financuara nga SHBA dhe evropiane dhe Divizionit të Parandalimit dhe Riintegrimit të Ministrisë së Brendshme (PRD). PRD dhe Ministria e Arsimit ndihmuan 37 nga 74 fëmijët e kthyer me regjistrimin në shkollë dhe, me ndihmën e donatorëve ndërkombëtarë, po ndihmon gratë e kthyera në riintegrim dhe punësim.

Incidentet terroriste 2020: Nuk ka pasur incidente terroriste të raportuara në Kosovë në vitin 2020.

Legjislacioni, Zbatimi i Ligjit dhe Siguria Kufitare: Korniza legjislative e Kosovës është ndër më të prirurat në Ballkan për ndjekjen penale të individëve të dyshuar për kryerjen ose mbështetjen e aktiviteteve terroriste, por dënimet e shkurtra, lirimi i parakohshëm nga burgu dhe mungesa e mbikëqyrjes së organizuar pas lirimit ngrenë pyetje për sigurinë afatgjate. Kosova mbështet zbatimin e Rezolutës 2396 për të luftuar udhëtimet terroriste dhe po punon për ta vënë atë në praktikë; angazhimet e Uashingtonit të 4 shtatorit të nënshkruara në Shtëpinë e Bardhë kodifikuan angazhimin e Prishtinës për të rritur sigurinë kufitare dhe kontrollin për të ndaluar udhëtimin e terroristëve, duke përfshirë ndihmën dhe partneritetin e ofruar nga SHBA. Kosova e ka cilësuar Hizbollahun si organizatë terroriste.

Agjencia e Bashkimit Evropian për Bashkëpunim në Zbatimin e Ligjit (EUROPOL) ka hyrë në një marrëveshje zyrtare me Policinë e Kosovës në korrik. Në të ardhmen e afërt planifikohet emërimi i një ndërlidhësi të Policisë së Kosovës në EUROPOL dhe një marrëveshje për komunikime të sigurta. Kosova mbetet e përjashtuar nga anëtarësimi në INTERPOL, pjesërisht për shkak të kundërshtimit serb që rrjedh nga mungesa e marrëdhënieve të normalizuara.

Përmes pjesëmarrjes në programin e Departamentit të Shtetit për Asistencën kundër Terrorizmit, Policia e Kosovës – dhe veçanërisht Departamenti i Kundër Terrorizmit – kanë marrë trajnime për hetimet kundër terrorizmit dhe identifikimin dhe konfiskimin e provave digjitale, dhe kanë marrë grante për pajisje shoqëruese. Mentorimet e SHBA-së kanë arritur të rrisin bashkëpunimin dhe shkëmbimin e informacionit ndërmjet Policisë së Kosovës dhe Shërbimit Korrektues të Kosovës.

Më 11 dhjetor, Gjykata Themelore e Prishtinës liroi të gjithë të pandehurit e përfshirë në rastin “Uragani” nga akuzat e lidhura me terrorizmin. Kjo është hera e dytë që të pandehurit shpallen të pafajshëm nga akuza për terrorizëm, megjithëse u dënuan për posedim dhe tregti pa leje të armëve. Ky rast u padit fillimisht në vitin 2015 nga prokurorët ndërkombëtarë dhe më pas i kaloi sistemit gjyqësor vendor, duke qëndruar në gjykatat e Kosovës për pesë vjet.

Më 30 tetor, i dënuari FTF Agon Misini u lirua nga burgu pasi kreu 18 muaj nga dënimi i tij katërvjeçar për pjesëmarrje në një grup terrorist (ISIS). Misini ishte FTF i parë i riatdhesuar i dënuar në 2019; megjithatë, Gjykata e Apelit i dha atij kredi për kohën e kaluar në paraburgim në Siri pas arrestimit të tij në vitin 2017 nga Forcat Demokratike Siriane.

Më 20 tetor, Departamenti i Kundër Terrorizmit i Policisë së Kosovës arrestoi një person që kërcënoi ambasadorin e Kosovës në Francë, pas ripërtëritjes së ambasadorit të një artikulli të Le Figaro që përshkruante një kronologji të sulmeve ndaj revistës satirike Charlie Hebdo. Prokurorët hapën një aktakuzë për nxitje për të kryer terrorizëm më 8 dhjetor.

Më 30 shtator, prokurorët paditën Igballe Hudutin për nxitje për të kryer akte terroriste. Huduti u arrestua më 7 janar për postimet e saj në rrjetet sociale ku kritikonte Uashingtonin për vrasjen e komandantit iranian Qasim Soleimani dhe bëri thirrje për hakmarrje.

Më 24 shtator, Gjykata Supreme e Kosovës vërtetoi dënimin me pesë vjet e gjysmë burg për pjesëmarrjen e Visar Qukovcit në një grup terrorist (ISIS), ndërsa urdhëroi një rigjykim për akuzat për abuzim të fëmijëve. Qukovci, një nga FTF-të e riatdhesuar nga Siria në vitin 2019, kishte filmuar video propagandistike në të cilat i vendoste një jelek vetëvrasës djalit të tij 3-vjeçar.

Më 10 janar, FTF Arian Kryeziu u dënua me 46 muaj burgim për pjesëmarrje në një grup terrorist (ISIS).

Nga 32 gra të riatdhesuara nga Siria në vitin 2019, 29 u deklaruan fajtore për pjesëmarrje në ISIS dhe morën dënime të shkurtra me kusht. Gratë do t’i shmangen burgimit nëse nuk kryejnë krime të mëtejshme, rregullisht kontrollohen nga Policia e Kosovës dhe ndjekin psikoterapi. Që nga nëntori, shtatë gra të tjera janë paditur për pjesëmarrje në ISIS.

Kundërshtimi i financimit të terrorizmit: NjIF-i i saj, Njësia e Inteligjencës Financiare e Kosovës, është anëtare e Grupit Egmont. Kosova ka hartuar një kornizë ligjore për sanksionet financiare të synuara kundër organizatave terroriste, e cila pas miratimit nga Asambleja Kombëtare do të përmirësojë mjetet në dispozicion të NjIF-it për të kufizuar financimin e terrorizmit.

Kundërshtimi i ekstremizmit të dhunshëm: Strategjia e mëparshme e Kosovës për CVE, një udhërrëfyes pesë-vjeçar për frenimin e kërcënimit në rritje të terrorizmit përmes një qasjeje të të gjithë qeverisë, theksoi rolin kritik të palëve të interesuara lokale dhe shoqërisë civile. Zbatimi ka qenë i pabarabartë në ministritë e qeverisë dhe sfidat vazhdojnë, për shkak të mungesës së kapaciteteve, burimeve të pamjaftueshme dhe një qasjeje tepër të titulluar ndaj CVE. Një grup pune ndërministror po harton një strategji të re dhe plan veprimi, i cili synon të bashkojë CT dhe CVE në një strategji të unifikuar; qeveria pret të zbulojë strategjinë në vitin 2021.

Shërbimi Korrektues i Kosovës vazhdoi të zbatojë një program — i ndihmuar nga ekspertët amerikanë — për të përmirësuar menaxhimin e terroristëve në burg. Ky program përfshin mbledhjen, analizimin dhe ndarjen e informacionit të burgut brenda vendimmarrësve të shërbimit korrektues dhe organeve të tjera përkatëse të zbatimit të ligjit, dhe menaxhimin e rehabilitimit dhe riintegrimit eventual të terroristëve të dënuar. PRD vazhdoi të zbatonte programe për riintegrimin e individëve që vuajtën dënimin në burg për akuzat e terrorizmit, të kthyerit nga FTF dhe anëtarët e familjeve të tyre, ndërkohë që kishin mungesë të stafit dhe financim të pamjaftueshëm.

Kosova vazhdon aktivitetet bashkëpunuese përmes GCERF, një fond global publiko-privat për të mbështetur përpjekjet lokale, bazë, radikalizimin kundër terrorizmit dhe rekrutimit në komunitetet në rrezik. Trembëdhjetë komuna të Kosovës janë anëtare të Rrjetit të Qyteteve të Forta.

Bashkëpunimi Ndërkombëtar dhe Rajonal: Qeveria e Kosovës punon ngushtë me zyrtarët në Shqipëri dhe Maqedoninë e Veriut për të mbështetur ndërtimin e kapaciteteve të CT dhe bashkëpunimin rajonal.