QETESUESIT E ZAKONSHEM MUND TI BEJNE NJEREZIT ME TE RREZIKSHEM

516

Nga ALTIN JOKA

Studimi i ri thotë se qetësuesit e zakonshëm mund t’i bëjnë njerëzit më të rrezikshëm
Efektet befasuese në tru gjenden në ilaçet e përdorura gjerësisht pa recetë neper farmaci
Acetaminofeni, përbërësi në Tylenol, ndryshon perceptimin e një personi për rrezikun, duke çuar potencialisht në sjellje te ndryshme, sugjeron studimi i ri paraprak. Droga gjithashtu mund të ulë dhimbjen fizike të shkaktuar nga shqetësimet emocionale të tilla si ndjenjat e lënduara dhe madje edhe të zvogëlojë ndjeshmërinë tonë për njerëzit e tjerë, zbulon nje studim tjetër.
Ibuprofen, përbërësi aktiv në ilaçin kundër dhimbjeve Advil, gjithashtu është zbuluar se ndryshon emocionet, duke ngritur pikëpyetje të përgjithshme në lidhje me efektet e gjera psikologjike – pak të kuptuara, deri tani –
Njerëzit që marrin acetaminofen në studimin e ri, të botuar në revistën e Neuroshkencës Sociale Kognitive dhe Afektive:

“Acetaminofeni duket se i bën njerëzit të ndiejnë më pak emocione negative kur marrin në konsideratë aktivitete të rrezikshme – ata thjesht nuk ndihen aq të frikësuar.
Hulumtimi përfshiu eksperimente të shumta. Në një, studentët e kolegjit që morën 1.000 mg acetaminofen – doza e zakonshme për një dhimbje koke – renditën aktivitete si hedhje me parashutë dhe fillimin e një karriere të re si më pak të rrezikshme sesa renditjet e bëra nga studentët të cilëve iu dha një pilulë placebo. Në një eksperiment tjetër, studentët klikuan një buton kompjuteri për të fryrë një tullumbace në ekran, duke fituar para virtuale me çdo klikim, por duke ditur se do t’i humbnin të gjitha nëse do të dilte. Në çdo kohë, ata mund të bankonin fitimet e tyre dhe të kalonin te tullumbace tjetër. Ata që kishin marrë acetaminofen pomponin më shumë herë dhe dilnin më shumë balona sesa ata në grupin e kontrollit që kishin marrë një placebo.
Acetaminofeni duket se i bën njerëzit të ndiejnë më pak emocione negative kur marrin në konsideratë aktivitete të rrezikshme – ata thjesht nuk ndihen aq të frikësuar”, tha Baldwin Way, PhD, bashkëautor i studimit të ri dhe një profesor i asociuar i psikologjisë në Universitetin Shtetëror të Ohajos.
Hulumtimet e mëparshme nga Way dhe kolegët gjetën se acetaminofeni gjithashtu zvogëlon ndikimin e gëzimit dhe emocioneve të tjera pozitive dhe negative, duke përfshirë ndjeshmërinë – aftësinë për të kuptuar dhe ndarë dhimbjen fizike ose emocionale të të tjerëve. Një grup i veçantë kërkimor zbuloi se ilaçi mund të zvogëlojë frikën ekzistenciale të të menduarit për vdekjen. Nevojiten më shumë kërkime, thotë Way, për të kuptuar gamën e konsiderueshme të efekteve të ilaçit.
Ilaçet kundër dhimbjeve gjithashtu mund të zvogëlojnë dhimbjen e ndjerë kur një person refuzohet nga një i dashur ose përjashtohet nga miqtë. Kjo “dhimbje shoqërore” e krijuar emocionalisht, nuk është kuptuar plotësisht, por mund të shkaktojë ankth ose depresion dhe përfshin dhimbje të vërtetë fizike, të shkaktuara në qarqet e trurit që mbivendosen me ato që na bëjnë të ndiejmë lëndimin e një prerjeje ose djegieje. Studimet kanë treguar se dhimbja fizike, siç është nxehtësia e fortë, do të lëndojë më keq kur një person gjithashtu po përjeton dhimbje shoqërore. Depresioni, një shembull ekstrem i dhimbjes shoqërore, dihet se gjeneron dhimbje të paqarta trupi.
Në një shembull, njerëzit me një tendencë të fortë për të falur të tjerët përjetojnë më pak dhimbje shoqërore nëse marrin acetaminofen krahasuar me një placebo, sipas një studimi të vitit të kaluar në Annals of Behavioral Medicine. Hulumtimi konfirmoi një efekt sinergjik që shkencëtarët prisnin.
Shumë më tepër duhet të mësohet, thonë ekspertët, për të përcaktuar nëse ilaçet kundër dhimbjes mund të ndryshojnë sjelljet dhe mund të përdoren, në situata të zgjedhura, për të trajtuar ankthin, depresionin ose lloje të tjera të dhimbjes shoqërore.

Acetaminophen ka të ngjarë të zvogëlojë dhimbjen shoqërore duke ndikuar në sinjalizimin e dhimbjes në tru përmes efekteve të saj në rrugë specifike të trurit”, thotë udhëheqësi i studimit George Slavich, PhD, drejtor i Laboratorit të UCLA për Vlerësimin dhe Kërkimin e Stresit. “Nga ana tjetër, falja është gjetur për të zvogëluar ndjenjat e stresit dhe zemërimit të njerëzve pas përvojave të refuzimit dhe përjashtimit shoqëror.”
Ibuprofeni duket se ndryshon edhe emocionet. Një studim zbuloi se i bën gratë të ndiejnë më pak dhimbje shoqërore, por i bën burrat ta ndiejnë më shumë. Dhe në hulumtimet e pabotuara ende në progres, Way dhe kolegët “po shohin efektet e ibuprofenit edhe në perceptimet e paqarta të emocioneve”, thotë ai.

Kujdes !

Ashtu si acetaminofeni, ibuprofen mund të zvogëlojë dhimbjen dhe ethet, por ibuprofen gjithashtu zvogëlon inflamacionin. Të dy kanë efekte anësore, përfshirë rrezikun e rritur të gjakderdhjes gastrointestinale dhe sulmit në zemër, veçanërisht nëse merren shpesh ose në doza të larta.
Shumë më tepër duhet të mësohet, thonë ekspertët, për të përcaktuar nëse ilaçet kundër dhimbjes mund të ndryshojnë sjelljet dhe mund të përdoren, në situata të zgjedhura, për të trajtuar ankthin, depresionin ose lloje të tjera të dhimbjes shoqërore. Një rishikim i vitit 2018 i hulumtimit se si ilaçet kundër dhimbjes mund të ndryshojnë emocionet, konkluduan se fusha është në fillimet e saj dhe nevojitet një kuptim më i mirë i gamës së efekteve.
Studimi i ri përfshiu vetëm studentë kolegji dhe vetëm disa qindra pjesëmarrës.
“Unë mendoj se nuk duhet te rekomandojmë përdorimin e acetaminofenit ose analgjezikëve të tjerë pa recetë për zvogëlimin e dhimbjes dhe shqetësimet”, tregon Way . “Efektet e këtyre barnave varen shumë nga natyra e personit dhe situata. Në disa situata, ilaçi mund të ketë efektin e kundërt të synuar. Derisa të dimë më shumë për këto efekte, do të ishte e mençur të përqendroheshim në metodat psikologjike ose të sjelljes për uljen e shqetësimit.Rruga natyrale dhe bimore eshte me e sigurta deri me tash..Kini kujdes shendetin..jini vigjilent ndaj dhimbjeve..cdo ilac ka efekte negative..Mundohuni te konsumoni me shume nga bota e bimeve dhe ilace natyrale..